Tottelevaisuuskoulutus

Järvenpään Koirakerho jäsjestää ohjattuja TOKO ja PK/BH rivikoulutuksia kerran viikossa (lukuunottamatta talvi- ja kesätaukoa). Kysy koulutuksista koulutusvastaavalta tai sähköpostilla info@jarvenpaankoirakerho.fi 

Arkitottis; Tottelevaisuuskoulutusta ilman kisatavoitetta treenaaville koirakoille. 
TOKO aloittelevat; perusasiat osaaville koirakoille joilla kisaaminen on tulevaisuudessa tähtäimessä.
TOKO kisaavat; kisaaville tai kisoihin tähtääville koirakoille. 
PK; perusasiat osaaville koirakoille jotka kisaavat pk-lajeissa tai kisat on tulevaisuudessa tähtäimessä.  
BH: BH-kokeeseen tähtääville koirakoille joilla perusasiat ovat hallussa. 

Rally-Toko: omatoiminen treeniporukka, kysy lisää sähköpostilla. 

----

Mikäs sen mukavampaa kuin kodissa elää koira joka tietää ja osaa perheen yhteiset säännöt.

Tottelevaisuus koulutus pitää aloittaa jokaisen koiran kanssa jo ihan pienenä pentuna. Koirakentälle on pentu valmis tulemaan jo 3 kuukauden iässä. Ensimmäiset rokotukset saatuaan. Kentälle voi tulla seurustelemaan ja sosialistamaan pentua. Kaikki sosiaaliset kontaktit ovat pennulle hyväksi. Mitä vanhemmaksi koira elää ilman rajoja sitä vaikeampaa on niitä luoda.

On tärkeää että laumassa (perheessä) on koiralle johtaja joka huolehtii elämisen perustarpeista. Kun koiralla on turvallinen koti ja ohjaaja, yhteiselämä on helpompaa.

Homma ei ole kuitenkaan niin kamalan vakavaa ja yleensä tottelevaisuusharjoitukset päättyvätkin yhteiseen leikkiin.

Mitä TOKO on?

Se tarkoittaa sekä tottelevaisuuskoulutusta että tottelevaisuuskoetta. Koiraharrastaja kuuleekin varmaan monesti puhuttavan tokosta ja BH kokeesta sekä muista ihmeellisistä sanahirviöistä. Tarkoitus olisi kertoa yksinkertaisesti mitä niillä tarkoitetaan.

TOKO tarkoittaa virallisesti tottelevaisuuskoetta, mutta myös arkitottelevaisuuden opettamista voi kutsua tokoiluksi.

Arkitottelevaisuus on sitä, että koira toimii omistajan haluamalla tavalla. Mielestäni jokaisen koiranomistajan velvollisuus onkin koiralleen opettaa perusasiat. Kun koira tietää kuka on lauman johtaja niin selvitään arkipäivän askareista sujuvammin. Perusasioita on että koira ei vedä hihnassa, ei rähise vastaantulijoille, antaa vieraiden tulla rauhassa sisälle, ei hypi vasten ihmisiä, ei ryntäile ovista, väistää laumassa ylempiarvoisia (kaikkia muita lauman ihmisjäseniä) ja EHDOTTOMASTI tulee kutsusta luokse.

Virallisiin tottelevaisuuskokeisiin tähtäävät koirakot (koira + ohjaaja) taas harjoittelevat erilaisia tottelevaisuus liikkeitä, kuten esimerkiksi paikallaan makaamista, luoksetuloa ja seuraamista. TOKO koe on jaettu neljään eri tasoluokkaan: Alokasluokka (ALO), avoinluokka (AVO [glass1]), voittajaluokka (VOI[glass2]) ja Erikoisvoittajaluokka (EVL[glass3]). Koirakon saatua alokasluokassa ykköstuloksen eli pisteitä yli 160 (maksimi 200) saavat he siirtyä ylempään luokkaan. Jokaisessa luokassa on määritelty tietty pisteraja joka täytyy saada saadakseen ykköstuloksen. Kun koira on saanut ylimmässä eli erikoisvoittajaluokassa kolme kertaa ykköstuloksen tulee siitä tottelevaisuusvalio (edellyttäen että koiralla on näyttelyistä vähintään H). Tottelevaisuuskokeen uudet säännöt astuivat voimaan 1.8.2015.

Entä mikä on PK?

Palveluskoiralajeissa taas kuten esimerkiksi jälki ja haku, kuuluu kokeeseen myös tottelevaisuus osa. Jokaisessa lajissa on kolme tasoluokkaa: 1 -luokka, 2-luokka ja ylin 3-luokka. Tasoluokka määräytyy koiran menestyksen perusteella. Tottelevaisuusosa on lajeissa luokittain samanlainen. Siinä koira tekee ohjaajansa käskystä erilaisia hallittavuusliikkeitä, kuten pysyy makuulla paikallaan, tulee käskystä luokse, noutaa esineen, ylittää esteitä sekä seuraa ohjaajansa sivulla halukkaasti.

Käyttäytymiskoe eli BH koe. Kokeessa tarkastetaan onko koira hyvin käyttäytyvä ja ympäristöönsä luonnollisen välinpitämättömästi suhtautuva. Kokeessa on ensin tottelevaisuusosio jossa testataan esim. paikallaolo ja seuraaminen. Koiran suoriuduttua tuomarin mielestä riittävän hyvin tottelevaisuus liikkeistä jatkaa koira kaupunkiosuuteen. Kaupunkiosuudella koiran täytyy osata käyttäytyä liikenteessä ja suhtautua toisiin koiriin rauhallisesti. Vuoden 2000 alusta käyttäytymiskoe on Suomessa pakollinen esikoe kaikkiin palvelus- ja pelastuskoirakokeisiin. Se soveltuu myös erinomaisesti kaikkien koirien sosiaalisuuden ja koulutustason mittaamiseksi. Käyttäytymiskokeeseen saavat osallistua kaikki rekisteröidyt koirat sekä vuoden 2000 alusta rekisteröimättömät koirat, kunhan ne on tunnistusmerkitty Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti. Käyttäytymiskokeessa koiran tulee olla vähintään 12 kk ikäinen ja sen tulee olla rokotettu Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti.

Mielestäni tottelevaisuuden tulisi olla mielekästä puuhaa molemmille. Aina ei tarvitse olla tavoitteena mestaruus, vaan tarkoitus on saada koiran ja omistajan välinen suhde toimimaan.

Kaikenkarvaiset koirakot rotuun (roduttomuuteen) katsomatta ovat tervetulleita tokoilemaan leikkimielellä